Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Από το Γοργογύρι στην Κόρη - Θέα προς τον κάμπο των Τρικάλων




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η θέα είναι πανέμορφη από το χωριό Κόρη, που βρίσκεται πάνω από το Γοργογύρι.

Ανώνυμος είπε...

λέγεται ότι η κυρια Νατάσσα Καραμανλή αγόρασε έκταση στο χωρίο Κόρη

Νέο τόπο διακοπών αποκτά από τον επόμενο χρόνο η οικογένεια Καραμανλή. Η Νατάσα Καραμανλή μαζί με την αδελφή της Χρύσα Παζαΐτη και τον σύζυγό της αγόρασαν πριν από περίπου δέκα ημέρες οικόπεδο έκτασης 600 τετραγωνικών μέτρων εντός οικιστικού σχεδίου στον καταπράσινο ορεινό οικισμό Κόρη του νομού Τρικάλων. Εκεί σύντομα θα χτίσουν διώροφη εξοχική κατοικία συνολικής έκτασης περίπου 180 τ.μ. Ο οικισμός υπάγεται στο δήμο Κόζιακα και, όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Κίμωνας Αναστασόπουλος, «το οικόπεδο ανήκε σ’ έναν ιδιώτη ο οποίος το πουλούσε. Προ καιρού είχε περάσει η αδελφή της συζύγου του πρωθυπουργού από τα μέρη μας και το είχε δει, της άρεσε και έκλεισε η συμφωνία».
Το οικόπεδο βρίσκεται σε μια μαγευτική περιοχή, περίπου μία ώρα δρόμο από τα Τρίκαλα, σε υψόμετρο 750 μέτρων, στο τελείωμα του οικισμού. «Εκεί κοντά υπάρχουν περίπου 160 με 170 σπίτια, αλλά το χειμώνα δεν ζει σχεδόν κανείς, εκτός από δυο τρεις φύλακες» μας λέει ο δήμαρχος, ο οποίος προσθέτει με νόημα: «Θα ήταν τιμή μας να έρθει κάποτε ο πρωθυπουργός και στα μέρη μας να παραθερίζει»!
Ως επί το πλείστον η Κόρη είναι παραθεριστικός οικισμός των κατοίκων της Σαμαρίνας, απ’ όπου έλκει την καταγωγή της και η οικογένεια της Νατάσας Καραμανλή. Αλλωστε, του πρωθυπουργού του αρέσουν αυτά τα μέρη. Πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε περάσει συν γυναιξί και τέκνοις τις γιορτές στη Σαμαρίνα και είχε μείνει σ’ έναν παραδοσιακό ξενώνα με θέα τις χιονισμένες πλαγιές του Σμόλικα. Τώρα θα έχει έναν επιπλέον λόγο να αποδράσει στα ορεινά. Ο οικισμός στον οποίο βρίσκεται το οικόπεδο που αγοράστηκε εξ ημισείας από τις δύο αδελφές Παζαΐτη απλώνεται στην ανατολική πλαγιά του Κόζιακα και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα θέρετρα της Πίνδου.
Η παράδοση αναφέρει ότι πρόκειται για μια έκταση 14.000 στρεμμάτων που αγοράστηκε από έναν Τούρκο και έναν Εβραίο το 1882. Δέκα χρόνια αργότερα αγοράστηκε από Σαμαρινιώτες που έμειναν στα Τρίκαλα για να χτίσουν τα κονάκια τους, αφού δεν μπορούσαν να πάνε στην πατρίδα τους τη Σαμαρίνα Γρεβενών, επειδή την είχαν κάψει οι Τούρκοι και οι ίδιοι αρνούνταν να πληρώσουν φόρους. Οι σημερινοί απόγονοί τους έχουν την Κόρη σαν κόρη οφθαλμού και ανεβαίνουν κάθε καλοκαίρι για να τιμήσουν την καταγωγή τους.
http://www.2day.gr/2008/08/04/%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CE%BF-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B1/